Brainport Paviljoen
"Leading in Technology", "Where Innovation Starts", "Lichtstad". Slogans met grote beloftes, met grote ambities, met grote mogelijkheden. Altijd op zoek naar de raakvlakken tussen technologie en design en tussen multimedia en architectuur leidde deze ambities in 1958 al tot het wereldberoemde Philips Paviljoen op de wereldtentoonstelling in Brussel. Anno 2012 ligt er een nieuwe kans voor een dergelijk project, waarbij podiumkunst, technologie en multimedia elkaar opnieuw ontmoeten. Wij maken ons sterk voor een nieuw paviljoen uit de regio Eindhoven: het Brainport Paviljoen!
Wat is het Brainport Paviljoen?
In het kort is het Brainport Paviljoen een voorstel voor een mobiel, eenvoudig te plaatsen en snel op te bouwen platform, dat kan dienen als paviljoen, podium of expositieruimte voor de vele (culturele) evenementen die binnen en buiten Brabant worden georganiseerd. Het paviljoen zal worden ontwikkeld met de laatste technologieën op het gebied van constructie, licht, geluid en video door diverse kennisinstituten, bedrijven en overheden. Het is een uniek product dat alleen te realiseren is in de Brainport regio, een showcase van wat mogelijk is in Eindhoven en een project waar iedereen van weet: dat komt uit Brainport.
Een scala aan mogelijkheden
Het paviljoen vervult de grote behoefte aan een podium dat zich aanpast aan de gevarieerde culturele evenementen, festiviteiten en exposities binnen de regio. Denk aan grootse optredens van orkesten drijvend in het water, exposities bij (internationale) tentoonstellingen als de Dutch Design Week, de (jaarlijkse) huldiging van PSV, overkapte marktpleinen, popconcerten, kunstprojecten... De mogelijkheden zijn legio door de unieke koppeling van design en technologie aan het evenement. Brainport Paviljoen is in staat zich in dienst te stellen van het evenement en het op fantastische wijze te versterken.
Samenwerking binnen de regio
Het project gaat uit van een intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen, designopleidingen, hightech bedrijven, overheden, kunstenaars en andere partijen binnen de regio. Het ontwerp- en realisatieproces leidt tot een versterking van de al aanwezige onderlinge banden en is een impuls voor de creatieve samenwerking. De TU/e zal als kennis– én ontwerpinstelling de spil zijn in het project. Geleid door de faculteit Bouwkunde zullen diverse studenten, docenten en hoogleraren van diverse faculteiten, in samenwerking met het bedrijfsleven, werken aan een krachtig ontwerp. Uiteindelijk zullen architecten, ontwerpers, kunstenaars, technici, wetenschappers en ingenieurs samenwerken aan de creatie van het podium.
Vernieuwende technologie
Het ontwerp kan rusten op de excellente kennis en creativiteit die Brainport te bieden heeft. Design, techniek en vernuft zijn nodig om het paviljoen uiterst mobiel te maken. Er wordt gezocht naar een elegante, lichte constructie die inno time is op te bouwen. Dat laatste is een absolute must bij evenementen, waarbij de grootste kosten bij de opbouw en afbraak gemaakt worden. Er wordt gezocht naar de kansen die de nieuwste technologieën op het gebied van licht, geluid en video bieden. Denk aan implementatie van de nieuwste generatie doorzichtige LEDs, die het paviljoen van kleur doet verschieten met een minimum aan energiegebruik, wireless videoaansturing waardoor snoeren overbodig worden of zelfs de toepassing van nanotubes die de constructie zelf muziek laat maken. Het paviljoen is als een showcase voor innovatieve technologie en biedt de kans deze voor het eerst grootschalig in de praktijk te brengen.
Inspiratiebron: het Philips Paviljoen
Groot voorbeeld voor dit project is het Philips Paviljoen. Ruim 50 jaar geleden was het Philips Paviljoen dé attractie op de Wereldtentoonstelling in Brussel. In opdracht van Philips ontwierp architect LeCorbusier samen met architect en componist Iannis Xenakis een ongekend dunne betonnen sculptuur, gebaseerd op de lijnen in de muziek. Varèse had een half jaar nodig om "Le Poème Électronique" te componeren, de eerste multimediavoorstelling met beeld en geluid. Maarliefst 400 hypermoderne bandrecorders brachten het geluid als golven door het gebouw. Het unieke gesamt–kunstwerk zette Nederland internationaal op de kaart als grootspeler in de techniek en kennis. "Objet Mathématique", het kunstwerk dat de toegang markeerde, staat sinds 1998 op het TU/e terrein, uitgelicht door moderne LED spots.
2012, een bijzonder jaar!
Het jaar 2012 wordt om meerdere redenen extra speciaal voor Eindhoven en de regio. Er zal op designvlak sterk samengewerkt worden met de andere desigin capital, Helsinki. Ook zal Brabant in 2012 een eigen paviljoen afvaardigen naar de Floriade in Venlo. Tot slot wordt in hetzelfde jaar bekend welke Nederlandse stad zich in 2018 "Culturele hoofdstad van Europa" mag noemen.
Initiatief
Het initiatief voor dit project ligt bij het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium. De combinatie van muzikant zijn en student zijn aan de TU/e leidde tot het unieke voorstel om een Brainport Paviljoen te ontwikkelen. Een paviljoen waarin de technologie van de studie gecombineerd kan worden met onze grote passie voor muziek. Dit initiatief vormt een vervolg op het drijvende podium project, waarbij ESMG Quadrivium het zich tot doel heeft gesteld een openbaar concert te geven op 5 juni 2010 op een door studenten ontworpen podium in de Dommel bij het Van Abbe Museum, ter gelegenheid van haar 9e lustrum.
Voorloper: Drijvend Podium
In het eerste semester van collegejaar 2009-2010 heeft en multidisciplinair team van vijf master studenten van de faculteit Bouwkunde en hun begeleiders, al een half jaar gewerkt aan een eigen ontwerp voor Muziek op de Dommel. Doel was om met een vernieuwend drijvend podium ontwerp te komen. Hiervoor werd samengewerkt met de Bouwkundewinkel en werden de studenten in ontwerpsessies bijgestaan door professionals uit het bedrijfsleven om de moeilijke vraagstukken voor podiumbouw op te lossen. Het uiteindelijke ontwerp van dit ontwerpproces is gebaseerd op het idee dat de visuele interactie tussen publiek en muzikant ook een zeer belangrijke factor speelt in het ervaren van livemuziek, het is namelijk ook de reden om naar een concert te gaan en niet thuis de geluidsinstallatie aan te zetten. De studenten hebben ervoor gekozen niet duizend man publiek op een tribune te zetten, maar juist het kleinere aantal muzikanten. Rekening houdend met de maakbaarheid is het resultaat een naar het publiek hellende muur van muzikanten die zich als een Zwitsers zakmes kan uitvouwen. Het Drijvende Podium project is de voorloper van het "Brainport Paviljoen".
Een nieuw Gesamtkunstwerk
Het uiteindelijke Brainport Paviljoen wordt een 21e eeuws gesamtkunstwerk waarbij design, technologie en evenement bij elkaar komen. Een ontwerp dat laat zien waar Brainport anno 2012 toe in staat is. Een paviljoen dat een nieuwe standaard zal zetten voor alle grote evenementen, festiviteiten en optredens – wereldwijd.